Ambient mode, thema’s en meer in Google Assistant?

Door de meest recente APK (10.16) te decompilen, dat wil zeggen: het app bestandje open te breken en (weer) leesbaar te maken, ontdekte 9to5Google in de recente aanpassingen in de broncode van de Google Assistant een aantal aanwijzingen voor zeer interessante updates: Ambient mode, thema’s en snelkoppelingen. Deze aanpassingen zijn vaak een teken dat de nieuwe functionaliteiten klaar staan om gepushed te worden naar (het apparaat van) de eindgebruiker. De komende weken of maanden kun je deze nieuwe features verwachten in je eigen Google Assistant.

Ambient mode

Wanneer je in het bezit bent van een smartphone, met een oled-scherm en always on mode, dan kan de ‘Ambient Mode’ van de Google Assistant je bijvoorbeeld in slaap sussen met wat relaxte doch slaapverwekkende geluiden en beter communiceren met de Assistant, terwijl je scherm nog gelocked is.

<string name=”ambient_play_night_sounds”>Play night sounds</string>
<string name=”hotword_pref_personal_response_summary_for_ambient_mode”>Use Voice Match to send messages and access your email, calendar, contacts, and more when your device is locked.</string>

Thema’s

Opvallend is dat de volgende zin, welke in de broncode is ontdekt.

<string name=”opa_brief_your_assistant_greeting”>“Hey, ik ben de Google Assistent, hier om je de hele dag door te helpen. Ik kan behulpzamer zijn als ik je beter ken. Op welke gebieden kan ik je helpen?”</string>

Het lijkt erop dat hiermee de gebruiker de optie krijgt om de Assistant specifiek te briefen voor de huidige dag. De gebruiker krijgt vervolgens een opsomming aan thema’s gepresenteerd, om het e.a. beter te kunnen interpreteren. Wat deze thema’s zijn en hoe deze werken is nog niet bekend.

Snelkoppelingen

In het Engels is de ‘routines’ functionaliteit al langer beschikbaar, maar nu lijkt het erop dat de Nederlandstalige Google Assistant er een variant op krijgt genaamd ‘Snelkoppelingen’. Simpel gezegd komt het erop neer dat je acties aan elkaar kunt knopen in 1 opdracht. Bijvoorbeeld “Hey Google, Netflix & Chill”, kan je TV aanzetten, Netflix opstarten, de lichten dimmen, de luxaflex naar beneden laten gaan en je walking fridge een lekkere fles witte wijn brengen :p. `

Op dit moment moet je routines zelf configureren, maar volgens 9to5Google kan het zijn dat je straks ‘snelkoppelingen’ van anderen kunt ontdekken en gebruiken via een soort marktplaats (anders dan de Google Actions app store).

<string name=”marketplace_suggestions_hub_title”>Browse Shortcuts</string>

Al met al beloven de komende updates weer veel goeds, waarbij de Google Assistant weer een stukje handiger en slimmer gaat worden. Wat dit voor jouw merk betekent? Vooral het dagelijks gepersonaliseerde advies in de thema’s betekent veel voor de informatievoorziening vanuit jouw merk. Daarnaast wil je natuurlijk zoveel mogelijk onderdeel zijn van gecombineerde actions in routines of snelkoppelingen. Zorg dus dat je je Voice Search Optimalisatie on point is, dit is je kans om de concurrentie een flinke stap voor te zijn!

Je kunt je aanmelden voor Google app’s beta program via deze link. De laatste beta versie van de Google Assistant ontvang je dan zodra het beschikbaar is.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.