Nederlandse huishoudens bezitten voor 438 miljoen euro aan slimme speakers

Nederlandse huishoudens bezitten voor 438 miljoen euro aan smart speakers.

T.o.v. 2018 is het bezit van slimme luidsprekers onder Nederlandse gezinnen met 52 procent gestegen, dit staat gelijk aan zo’n 438 miljoen euro. Dit onderzocht Multiscope onder 6300 Nederlandse huishoudens in hun 4e editie van de Smart Home Monitor.

Vooral de merken Sonos en Google zijn populair onder de ruim 1.5 miljoen Nederlandse huishoudens die een slimme speaker bezitten. De Sonos One is verreweg het meest populair, bijna 400.000 huishoudens hebben deze slimme speaker. De 2e plek wordt geclaimd door de Google Home Mini (4%), gevolgd door de Google Home (3%) op de 3e plek. Verder wordt de totale top 5 gevuld door de JBL Link (2%) en de Bose Home Speaker (1%).

Volgens Multiscope zijn ongeveer 2 op de 3 Nederlanders bekend met slimme speaker merken, t.o.v. 2018 is dat een enorme stijging. Vooral onder de mannen en 18- tot 49 jarigen is de slimme speaker populair, onder vrouwen en 50-plussers wat minder, maar onder deze doelgroep is de voice (search) markt ook zeker een groeimarkt.

Ongeveer 25% van de Nederlanders staat positief tegenover Voice Assistants, Voice Search, spraakbesturing en dito relevante apparaten. Een 3e is helaas nog wat argwanend, vooral de privacy redenen wegen zwaar. Men is daarin niet alleen wantrouwend naar slimme luidsprekers, maar sowieso naar het opslaan van privacy gevoelige data door de grote tech bedrijven.

In zijn totaliteit is de markt gegroeid met 800 miljoen euro (+47%) tot 2,5 miljard euro en zijn smart home producten aanwezig in 3,3 miljoen huishoudens. Opvallend is dat de slimme speaker het snelst is gegroeid, maar verlichting / schakelaars en energie / verwarming nog steeds de grootste segmenten zijn.

Bekijk het onderzoek zelf via: http://www.multiscope.nl/diensten/marktcijfers/smart-home-monitor.html. Het onderzoek is het grootste en langstlopende Nederlandse marktonderzoek en heeft betrekking op bijna 20 smart home producten en meer dan 200 smart home merken in meer dan 100 pagina’s. Je krijgt toegang tot exclusieve en up-to-date informatie over de status van domotica in Nederland zoals:

  • adoptie,
  • productbezit,
  • marktaandelen,
  • aankoopintenties,
  • doelgroepen,
  • motivaties & drempels,
  • houding & acceptatie,
  • marktkansen en groeiprognoses

Foto door Vlada Karpovich via Pexels

(Visited 49 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.