Voice Search Optimalisatie (VSO) deel 1: Wat is het?

Hoe maak ik mijn bedrijf, dienst, product of website vindbaar, zichtbaar en geschikt voor voice search? In de blog serie “Voice Search optimalisatie (VSO)” geven we antwoord op deze vraag en behandelen we stap voor stap hoe jij jouw website en merk optimaliseert voor spraak gestuurde zoekopdrachten, slimme speakers, assistenten en voice based search engines (op spraak gebaseerde zoekmachines). In dit deel een inleiding op voice search optimalisatie en hoe dit zich verhoudt tot jouw huidige SEO strategie. In de overige delen duiken we dieper in het technische deel: gestructureerde data/content, WCAG & ARIA richtlijnen, AMP en Google’s PWA platform. Ook behandelen we het bouwen van Google Assistant actions, Amazon Alexa Skills en meer. Kortom, aan het eind van deze blog serie ben jij een ware Voice Search Optimalisatie expert.

Waarom voice search optimalisatie?

58 Miljoen. Zoveel huishoudens in de VS hebben al een smart speaker in huis. Ook in Nederland neemt de populariteit van smart speakers en virtuele assistenten met grote sprongen toe. Voice search speelt hierbij een cruciale rol: mensen geven door middel van spraak (zoek)opdrachten aan de virtuele assistent. Zowel door verschillen in het selecteren van de resultaten als verschillen in de manier waarop de zoekterm geformuleerd wordt, heeft de opkomst van voice search gevolgen voor hoe jouw bedrijf, dienst of product (en dus website) gevonden wordt. Hoe kun je jouw SEO-strategie zo aanpassen dat jouw website ook voor voice search het beste resultaat is?

Over voice search

Voice search beperkt zich allang niet meer tot enkel de smartphone, waar Siri of de Google Assistant je vragen beantwoordt en opdrachten uitvoert. Tegenwoordig is er in steeds meer huishoudens een smart speaker te vinden en ook in auto’s wordt de technologie verwerkt. In de Verenigde Staten hebben al bijna 58 miljoen huishoudens een smart speaker [1].

Om te begrijpen hoe optimalisatie voor voice-based zoekopdrachten werkt, is het handig om eerste te weten hoe de voice search technologie precies in elkaar steekt. 

Wat is voice search en hoe werkt het?

Voice search is het geven van zoekopdrachten en commando’s door middel van spraak. Een virtuele assistent voert deze zoekopdracht vervolgens uit en vertelt je het antwoord. Of geef een virtuele assistent bijvoorbeeld de opdracht om iemand te bellen, een alarm te zetten of het nieuws voor te lezen. 

Je activeert de assistent door een bepaalde woordcombinatie, zoals “Oké Google”. Daarna zeg je wat je wil. De software zet jouw spraak om naar tekst, analyseert onder andere de context om jouw intentie duidelijk te krijgen en geeft jou vervolgens het resultaat waar je naar op zoek bent [2]. 

Voordelen van voice search

Voordelen die bijdragen aan de stijgende populariteit van virtuele assistenten en smart speakers zijn onder andere dat je er geen handen bij nodig hebt – handig tijdens het rijden, maar ook als je, je handen vol hebt of ondertussen iets anders wil doen. Laat de virtuele assistent je het nieuws voorlezen, terwijl jij je ontbijt aan het maken bent! Dit voordeel is echter ook ideaal voor mensen met een minder goede fijne motoriek of een beperking. Daarnaast kost het opgeven van een voice-based zoekopdracht minder tijd dan typen. Het bespaart eveneens de frustratie van typfouten [2]. Al met al maakt het de dagelijkse routine van mensen makkelijker [3]. 

Voice search optimalisatie (VSO)

Microsoft verwacht dat in 2020 ruim de helft van alle zoekopdrachten via voice search zal verlopen. Dit heeft grote invloed op de manier waarop webpagina’s worden gevonden en welk resultaat eruit zal worden gekozen om te laten horen. 

Het is niet met volle zekerheid te zeggen hoe de ontwikkeling van voice search optimization (VSO) precies zal gaan verlopen, omdat we momenteel nog aan het begin ervan staan. Wel zijn er een aantal dingen uit te lichten op basis van de verschillen tussen voice-based en text-based zoekopdrachten [1]. Juist nu de technologie nog in ontwikkeling is, is het verstandig om jouw website er alvast op voor te bereiden en je te anticiperen op de verdere groei van voice search. Blijf de concurrentie een stapje voor! [3].

Dus wat moet je doen voor VSO?

Blijf doen wat je al deed

Voor voice search optimalisatie is het niet nodig om je gewone SEO-strategie meteen de deur uit te doen. Ook voor voice-based zoekresultaten blijft een goede basis namelijk belangrijk. Deze basis bestaat onder andere uit: snelheid van de website, passende content, het opbouwen van autoriteit, een goede beveiliging en gebruik van tussenkopjes [1]. Als het goed is, deed je dit al 😉

Bij de snelheid van de website is het cruciaal om ook aan de mobiele weergave aandacht te besteden! Zorg ervoor dat jouw website ook op mobiele apparaten snel laadt en gebruiksvriendelijk is [4]. Een onderzoek toont aan dat voice search resultaten gemiddeld 52% sneller laden dan de gemiddelde webpagina [5]. Bouw je een nieuwe website? Hanteer dan de mobile-first strategie. Bouw de website in de 1e instantie voor mobiele apparaten en vervolgens voor desktop en tablets. Het allermooist is wanneer je gestructureerde content volgens WCAG & ARIA richtlijnen hanteert, de pagina’s ook in Google’s AMP standaard serveert en gebruik maakt van Google’s PWA platform, maar hierover meer in de volgende delen van deze blog serie.

Voice search is meer locatie-gebonden

Eén van de verschillen tussen voice-based en text-based zoekopdrachten die eruit springt, is dat zoekopdrachten via spraak veel vaker gebonden zijn aan een locatie. Denk hierbij aan zoektermen zoals: “Wat is de beste carwash in Almere” of “Wat zijn goede restaurants in de buurt”. Dit gegeven maakt het belangrijk dat jouw onderneming lokaal vindbaar is op internet. Je begint hiervoor met het aanmelden van jouw bedrijf bij “Google Mijn Bedrijf”. Hiermee maak je een bedrijfsprofiel op google [1]. Google zal door de lijst met bedrijven op een bepaalde locatie gaan als de zoekopdracht dat vereist [4]. 

Let erop dat je de gegevens van je bedrijf actueel houdt op google! Niets is zo vervelend als contactgegevens die niet meer kloppen of verouderde openingstijden. 

Een ander taalgebruik

Tussen een getypte zoekopdracht en een gesproken zoekopdracht zit een groot verschil in het taalgebruik. Waar getypte opdrachten vaak bestaan uit korte steekwoorden, is een gesproken zoekopdracht veel natuurlijker. Kijk maar eens naar het verschil: 

  • Tekst: grasmaaier goedkoop
  • Spraak: Wat is de goedkoopste grasmaaier?

Bij voice search zijn de zoekopdrachten in een veel natuurlijkere taal, waarbij ze vaak de vorm van een vraag aannemen. Leg de focus van jouw content daarom op conversatie-achtige, lange zoektermen, die beter passen in een natuurlijke taal. Hierbij kun je de huidige zoekwoorden waarop je wordt gevonden als basis gebruiken. Ga voor jezelf na wat voor soort vragen in natuurlijke taal mensen zouden stellen bij de zoekwoorden die voor jouw content relevant zijn [6].

Een goede manier om deze langere vragen in jouw website te verwerken, is door middel van een FAQ-pagina (veelgestelde vragen). Hier kun je de vragen als tussenkopjes verwerken en een kort, duidelijk antwoord geven [3]. 

Voice searches zijn gemiddeld 76,1% langer dan text-based zoekopdrachten [4]. Schrik dus niet van langere zoektermen! 

Slechts één resultaat bij voice search

De concurrentie om de eerste plek bij de zoekresultaten wordt bij voice search nog heviger. De virtuele assistent leest immers maar één antwoord voor. Daarom is het nog belangrijker dat jouw content perfect aansluit op het zoekwoord dat erbij past. Maak de inhoud zo relevant mogelijk [3]. 

Virtuele assistent haalt antwoord uit nulresultaat

Het valt op dat antwoorden van voice-based zoekopdrachten nogal eens uit het nulresultaat komen. Het nulresultaat is bij een zoekopdracht in google een uitgelicht resultaat boven alle andere resultaten zelfs boven autoritaire websites en Googles eigen platformen zoals Youtube, waarin een kort en bondig antwoord op de zoekopdracht wordt gegeven. Dit biedt dus opnieuw grote en eerlijke kansen voor “kleinere” merken.

VSO: Hoe kook ik een ei?

Vaak wordt hier een stuk tekst uit een langere tekst getoond, waarin het antwoord volgens Google het beste wordt weergeven. In het nulresultaat verschijnen vaak antwoorden op de volgende soorten zoekopdrachten: how-to gidsen, berekeningen en omrekeningen, aan gezondheid gerelateerde inhoud, vereisten, processen, FAQ’s en antwoorden op een vraag. 

Het is mogelijk om de kans dat jouw content in het nulresultaat verschijnt, te vergroten. Kenmerken van teksten die in het nulresultaat verschijnen, zijn [4]:

  • De pagina scoort hoog bij de organic ranking.
  • Het is verdeeld in korte, makkelijk door te lezen alinea’s.
  • Bevat een stappenplan of beantwoord vragen.
  • Het is geoptimaliseerd voor langere, vragende zoektermen.
  • Het bevat lijstjes.

Bij het optimaliseren voor een nulresultaat is het vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan of je het beste antwoord gegeven hebt op de vraag [4].

Waar te beginnen met voice search optimalisatie?

Waar moet je nu beginnen met het optimaliseren voor voice search? De zaken die we bespreken in deze blog serie, lijken wellicht een tikkeltje overweldigend, maar met een helder plan is het eenvoudig om voice search gerichte content te implementeren in jouw website. En uiteraard kun je ook altijd een Voice Search Expert inhuren, op deze website vind je een handig overzicht en recensies van Nederlandse voice search experts, consultants en ontwikkelaars.

Begin met het evalueren van zoektermen waar jouw website nu op wordt gevonden. De kans is groot dat mensen jou blijven vinden via deze termen, alleen dan in de vorm van een vraag. Zet de zoekwoorden dus om in vragen – de basis van jouw voice-search keywords.

Richt je niet alleen op nieuwe content, maar loop ook al bestaande pagina’s langs en ga na of de basis van je website nog in orde is: snelheid, beveiliging, gebruiksgemak, indeling, etc. 

Stel een FAQ-pagina op, waar je eenvoudig langere vragen in natuurlijke taal kan beantwoorden [5].

Toekomstverwachting van voice search optimalisatie

Hoewel je al veel dingen kan doen om je voor te bereiden op voice search optimalisatie, moet niet vergeten worden dat aanbieders nog steeds druk aan het ontwikkelen zijn met de technologie. Bovendien zullen steeds meer mensen er gebruik van maken en een breder scala aan functies gaan benutten. Blijf dus niet stilstaan nadat je, je hebt voorbereid op voice search optimization, maar blijf de ontwikkelingen in de gaten houden via voicesearch.nl om up to date te blijven!

En lees natuurlijk het volgende deel in deze blog serie ;-).

Bronnen:

(Visited 85 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.