Voice Search simpel uitgelegd

Mensen die praten tegen hun telefoon, met een simpel spraakcommando de lichten in je huis aan laten springen of via spraak een zoekopdracht uit laten voeren, waarna het antwoord aan je voorgelezen wordt: voice search is steeds populairder en die trend zal zich de komende jaren voortzetten. Virtuele assistenten zoals Siri, Alexa en de Google Assistant zijn in steeds meer huishoudens te vinden. Kortom, een ontwikkeling die zeer interessant is om te volgen, vandaar dat wij een artikel hebben samengesteld voor jou, ter introductie. Dit artikel is niet voor de doorgewinterde VSO expert, maar voor iedereen die kennis wil maken met Voice Search. Wat is voice search precies? Hoe werkt het en wat wordt er verwacht voor de toekomst? Welke voordelen en nadelen zitten eraan vast? Alles over voice search lees je in dit artikel!

Wat is voice search?

Voice search is het laten uitvoeren van zoekopdrachten of commando’s door een virtuele assistent, waarbij je gebruikmaakt van je stem om de zoekopdracht te geven. De virtuele assistent luistert naar wat jij zegt en zet dit om in een zoekopdracht voor bijvoorbeeld Google. In een fractie van een seconde analyseert de virtuele assistent alle resultaten en kiest de beste uit om aan jou te laten horen [1]. 

Hoe werkt voice search?

Je activeert de virtuele assistent door een bepaald commando of een bepaalde “begroeting” hardop te zeggen. Voorbeelden zijn: “Oké Google” of “Hey Siri”. Dit is voor de virtuele assistent het teken dat het moet luisteren naar wat jij gaat zeggen of vragen. Daarna kun je de vraag stellen of de opdracht geven, waarna de virtuele assistent hierop zal reageren. 

Voice search werkt via een combinatie van hardware en software. De hardware is de speaker of het apparaat dat jouw commando opneemt. De software is de virtuele assistent: het programma dat jouw commando verwerkt en uitvoert. 

Benodigde tijd: 2 minuten.

Voice search in 3 stappen [2]:

  1. Spraak omzetten naar tekst

    De virtuele assistent zet jouw gesproken opdracht om naar tekst, wat door een zoekmachine kan worden gehaald. De assistent let hierbij onder andere op de volgorde, combinatie en context van de woorden.

  2. Tekst omzetten naar intentie

    Hierbij moet de virtuele assistent uitzoeken wat precies de bedoeling achter jouw vraag is. Als je vraagt wat het nieuws van vandaag is, wil je dan bijvoorbeeld het lokale, het binnenlandse of het internationale nieuws? De assistent moet jouw opdracht interpreteren.

  3. Intentie omzetten naar een handeling

    De laatste stap is het voldoen van jouw behoefte. Jij krijgt een antwoord of de virtuele assistent voert een gegeven opdracht uit, zoals het aanzetten van de slimme thermostaat, bijvoorbeeld.

Bij voice search geldt: hoe groter de context van jouw vraag, hoe beter de zoekresultaten passen bij hetgeen waarnaar jij op zoek bent. De virtuele assistent heeft dan immers meer informatie om uit af te leiden wat jij precies bedoelt [3]. 

Waar is voice search op te vinden?

Voice search was als eerst te vinden op de smartphone, maar tegenwoordig zit spraak herkenning ook in auto’s en zijn slimme speakers waar de virtuele assistent op werkt enorm in opkomst [4]. Zo’n slimme speaker bevat dan als het ware de assistent. Jij praat tegen de speaker en de virtuele assistent praat terug. 

De meeste mensen die een dergelijke speaker hebben, hebben deze in de woonkamer of een andere gedeelde gezinsruimte staan (52%), gevolgd door de slaapkamer (25%) en de keuken (22%) [5].

Voice search koppelen aan slimme apparaten

Voice search is een op zichzelf staande technologie, maar een virtuele assistent kan via een internetverbinding tevens worden gekoppeld aan andere slimme apparaten in huis. Denk hierbij aan de thermostaat, het koffieapparaat, luidsprekers, televisie en verlichting [6].

Waar kun je voice search voor gebruiken?

De virtuele assistent kan allerlei soorten opdrachten voor jou uitvoeren en vragen beantwoorden. Je kan bijvoorbeeld de opdracht geven iemand uit je contactenlijst te bellen, om een bepaald nummer af te spelen of om de verwarming een graadje hoger te zetten. Maar dat is lang niet alles! ‘s Ochtends bij het ontbijt kun jij de virtuele assistent jou op de hoogte laten brengen van het laatste nieuws, de weersverwachting en jouw agenda voor die dag. ‘s Avonds geef je de opdracht om een wekker te zetten [4]. 

Bovendien kun je talloze vragen stellen, zoals: “Waar in Amsterdam kan ik de lekkerste vis krijgen?” of “Waar kan ik de goedkoopste pizza bestellen?”. 

De meeste mensen gebruiken slimme speakers en -assistenten nog voor het stellen van algemene vragen, het streamen van muziek, de weersverwachting, het instellen van timers, voor het nieuws en voor het besturen van andere apparaten [7].

De grootste aanbieders

De bekendste virtuele assistenten zijn Siri van Apple, Google Assistant van Google, Alexa van Amazon, Bixby van Samsung en Cortana van Windows. Ook Facebook is bezig met een virtuele assistent. 

De grootste spelers op de markt in de VS zijn op dit moment Siri (48,4%), Google Assistant (28,7%) en Alexa (10,1%) [8].

Trends op gebied van voice search

Voice search is de laatste jaren sterk toegenomen in populariteit. Met de komst van slimme speakers is de assistent nog beter te integreren in het huishouden. Wat zijn de huidige trends op het gebied van voice search en virtual assistants?

Voice-based zoekopdrachten meer gebonden aan locatie

Zoekopdrachten die worden gegeven via spraak zijn drie keer vaker gebonden aan een specifieke locatie dan klassieke zoekopdrachten via getypte tekst. Een voorbeeld van een aan een locatie gebonden zoekopdracht is “Waar kan ik de goedkoopste pizza’s in Rotterdam krijgen?” [5]. 

Online winkelen via voice search

Ook het online shoppen via de virtuele assistent is mogelijk. Het online winkelen voor boodschappen was verantwoordelijk voor 20% van de voice-based bestellingen, gevolgd door winkelen voor aan entertainment gerelateerde artikelen (19%) en het winkelen voor electronica (17%) [5].

Langere zoekwoorden

Bij voice search zijn langere zoekwoord-combinaties en de context belangrijker dan korte, beknopte zoekwoorden. Een virtuele assistent kijkt namelijk ook naar de context en de combinatie van de woorden om te achterhalen wat jouw intentie met de zoekopdracht precies is. 

Bij het geven van een zoekopdracht via spraak is de taal veel natuurlijker en bevat het automatisch meer woorden [9]. 

Voordelen van voice search

Geen handen nodig

Een groot voordeel van zoeken via spraak is dat je er geen handen bij nodig hebt. Je hoeft immers niets in te typen en je hoeft ook niet naar een scherm te kijken, de virtuele assistent vertelt jou namelijk het antwoord. Dit klinkt geweldig voor mensen die liever lui dan moe zijn, maar ook voor mensen met een verminderde fijne motoriek (zoals ouderen of mensen met een beperking) biedt spraakbesturing een ideale uitkomst [4]. Bovendien is het handig als je in de auto zit!

Zoeken via spraak kost minder tijd

Een ander voordeel van voice search is dat het geven van een zoekopdracht via spraak vele malen sneller gaat dan het zelf moeten intypen van de zoektocht en het zelf analyseren van de resultaten. Spraakbesturing bespaart je de frustraties van typfouten maken en draagt bij aan het efficiënt met je tijd omgaan. Terwijl de Google Assistant je via de slimme speaker op de hoogte brengt van het laatste nieuws, kun jij rustig een ontbijtje klaar maken. Je hoeft immers niet op een scherm te kijken om het nieuws zelf te lezen!

Nadelen van voice search

Het privacyvraagstuk

Een nadeel of in ieder geval een uitdaging die om de hoek komt kijken bij voice search en virtuele assistenten is hoe de privacy van gebruikers gewaarborgd wordt. Daar komt ook een stukje wantrouwen van mensen richting technologie bij kijken. Die slimme speaker kan immers luisteren naar wat jij zegt en kan dit interpreteren. Wat als cybercriminelen of overheden er misbruik van maken en meeluisteren met alles dat jij zegt? [4]. Maar goed, dit probleem hebben we natuurlijk ook met bijna elke smartphone en die zeulen we ook overal mee naar toe.

Functionaliteit nog niet optimaal benut

Hoewel de slimme speakers en virtuele assistenten steeds meer in populariteit toenemen, zijn veel mensen zich nauwelijks bewust van alle opties die voice search biedt. Het grootste deel van de gebruikers weet niet wat álle opties van deze apparaten zijn, hoeveel ze er eigenlijk mee kunnen en hoe ze deze functies precies kunnen bereiken of activeren via spraak gestuurde opdrachten. De functionaliteit van voice search wordt dus nog niet optimaal benut [4].

Taal is een uitdaging

Je staat er zelf nooit bij stil hoe complex de taal die je gebruikt eigenlijk is. De grammatica, de nuances in intonatie, synoniemen voor woorden en de context. Alles heeft invloed op hoe jij een bepaalde boodschap brengt. Bovendien zit er daarnaast verschil in uitspraak en woordgebruik tussen verschillende dialecten. Het nog beter ontwikkelen van het vermogen van virtuele assistenten om taal te interpreteren is dan ook nog een uitdaging [2]. 

De toekomst van voice search

De groei van het aantal gebruikers met spraak gestuurde zoekopdrachten is de laatste jaren sterk toegenomen en verwacht wordt dat deze stijgende lijn zich in de toekomst door zal zetten. Microsoft voorspelt dat in 2020 ruim de helft van alle zoekopdrachten via voice search verloopt. Binnen dit beeld past tevens de verwachting dat het aantal huishoudens dat een smart speaker heeft sterk toe zal nemen [5]. Op dit moment heeft 6% van alle Nederlandse huishoudens een slimme speaker in huis, dit zijn voornamelijk slimme speakers die de Google Assistent ondersteunen, zoals de Google Home of Google Home mini speaker.

Ten slotte komt in voorspellingen naar voren dat het plaatsen van online bestellingen via voice search populairder zal worden [5]. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de manier waarop wij informatie tot ons nemen en onze tijd indelen, maar het heeft ook invloed op de vindbaarheid van websites: Voice Search Optimalisatie (VSO) en de hele e-commerce markt.

Slot

Iedereen een persoonlijke, digitale assistent – het klinkt als verre toekomstmuziek, maar deze ontwikkeling is dichterbij dan je denkt! Praten tegen je digitale assistent en met een spraakcommando de lichten en apparatuur in je huis aan zetten, daar kijkt straks niemand meer van op. 

Is jouw merk al klaar voor voice search?

Bronnen

(Visited 72 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.